En härlig sommardag i juli träffades sällskapet i Finnströms kommun på en plats som heter Norrö intill Postfjärden. En mycket vacker plats. En grundläggande kurs för något oerfarna personer inom vinvärlden. För att hålla tidschemat och för att begränsa mängden inmatningen till hjärnkontoret valde jag en genomgång av fyra väldigt vanliga druvor.

Kursstarten inleddes med en fråga till deltagarna: ” Vilka druvor produceras det mest av i vinvärlden?”. Tanken var att få igång en diskussion och ett antal förslag på druvor. Ganska snabbt med lite vägledning kom deltagarna med förslag på bl.a. Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Detta innebar att vi hade prickat in två av druvorna vi skulle lära oss om och dessutom provsmaka. De andra två druvorna jag valt att beskriva var Pinot Noir och Riesling.

Deltagarna fick även dessa frågor med efterföljande förklaring och svar. Vilka länder producerar mest vin? Vilka länder konsumerar mest vin, per capita? Vilka länder konsumerar mest vin, totalt?

Dessutom fick deltagarna kunskap i vilka faktorer som påverkar hur ett vin smakar. När det gällde druvorna så gick vi igen dessa med historik, var de odlas, odlingsbetingelser, vintyper, smak – karaktärer, kända distrikt, kända kultviner, andra namn på samma druva, doft och smak och vad vinet passar till för typ av mat etc. Deltagarna fick även tips hur de finner dessa på Systembolaget och prisbilden.

Chardonnay var först ut, ”det vita vinets drottning” som det kallas. Druvan odlas i hela världen men är väldigt kända i Frankrike, USA, Sydafrika m.fl. Vinvärldens kameleont, här ryms allting från krispiga friska viner med tydlig citruston till fylliga smöriga smakrika ekfatslagrade viner. Chardonnay har därför blivit en av de vanligaste druvorna för att tillverka torra, vita viner. I hemlandet Frankrike kommer de bästa chardonnayvinerna från Bourgogne och dess underdistrikt. I Chablis svala klimat blir vinerna mycket friska och toner av omogna äpplen, citrus och mineral, ofta utan ekfatslagring.

I andra delar av världen kan den ibland benämnas Aubaine, Benaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc samt Blanc de Blanc i Champagnesammanhang.

Nästa vita druva blev Riesling, från surt till sött brukan man benämna Riesling. Mest kända är väl vinerna från Tyskland och Österrike men druvan odlas även i Frankrike, Australien, USA, Canada och Nya Zealand. Druvsorten Riesling kommer i många skepnader. Från knastertorra viner från Alsace och Australien till honungssöta trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike. Ren frisk syra med fin arom av lime, från söta till knastertorra viner dock alltid med hög syra. Riesling trivs i svala klimat och doften påminner ofta om citrus, druvor, gröna äpplen, päron, honung och mineral. Ibland, inte sällan med lite ålder, kan en tydlig doft av petroleum infinna sig. Med ålder blir också honungstonerna tydligare och den gröna frukten ersätts med gula plommon och torkad frukt. Gemensam för all Riesling är dess höga, nästan vibrerande syra och de flesta Riesling viner finner du under smaktypen friskt & fruktigt. Rheinriesling och Johannisberge är andra förekommande namn på samma druva.

Det första röda vinet blev som sagts tidigare Cabernet Sauvignon, ”de röda vinernas kung eller kort och gott druvkungen” som den ofta kallas. Utan tvekan en av världens mest kända blåa druvor, med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den ”snällare” Cabernet Franc och den gröna Sauvignon Blanc, men så är faktiskt fallet. Frankrike och USA är stora producenter av viner tillverkade av Cabernet Sauvignon men även Australien, Sydafrika, Italien, Chile och Argentina producerar viner av samma druva. Bordeaux och Napa Valley är kända distrikt. Vinerna av Cabernet Sauvignon finns i många olika kategorier, typer och används ofta i blandviner (Cuvé) där flera druvsorter kan ingå i vinet. Samma druva kan också heta Bouchet, Petit – Vidure, Sauvignon Rouge, Petit Cabernet m.fl.

Nästa röda var Pinot Noir, många Sommelierers stora favoritdruva. Pinot Noir är en känslig och svårodlad druva. I vinerna hittar man ofta dofter som jordgubbar och hallon, många gånger tillsammans med ett kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av tryffel och multna löv. Druvan odlas över hela vinvärlden, men stora producenter är Frankrike och USA men länder som Nya Zealand, Australien, Sydafrika, Tyskland och Chile är konkurrenter på Pinot Noir marknaden. Bourgogne och Sonoma är kända distrikt för Pinot Noir. Druvan används tillsammans med Chardonnay vid tillverkning av Champagne men finns även som Rosé och Torrt rött vin. I Tyskland kan druvan heta Spätburgunder, i Österrike Blauburgunder och i Talien Pinot Nero.

Efter den teoretiska kursgenomgången övergick kursen i mer praktisk kunskap, nämligen provning av viner med dessa druvor. Provningen delades upp i en provning för viner tillverkade av gröna druvor samt viner gjorda på blå druvor.

Provning gröna druvor:

  • Dopff Schoenenborg Grand Cru, 2016, Riesling, Nr 6484, 199 kr, 13%, Frankrike , Alsace , Alsace Grand Cru. Friskt & fruktigt. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, honung, örter och citron. Serveras vid 8-10° till rätter av fisk eller skaldjur. Dopff au Moulin grundades 1574 och är ett familjeägt företag. Idag drivs firman av familjen i 11:e generationen. Alsace ligger i nordöstra Frankrike, vid floden Rhen. Druvorna till detta vin kommer från grand cru-vingården Schoenenbourg, norr om Riquewihr. Vingården ligger på 265-380 meters höjd med syd- och sydöstlig exponering. ’Schoenenbourg’ betyder ’den vackra kullen’.
  • Reichsrat von Buhl, 2018, Riesling, Nr 72093, 129 kr, 12,5%, Tyskland Pfalz. Friskt & fruktigt. Druvig, nyanserad mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron, fläder och mineral. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Tyskland Pfalz. Reichsrat von Buhl grundades 1849 av Franz Peter Buhl. Franz dog år 1921 och hans änka drev egendomen vidare tills hon avled 1952. Vinmakare är Michael Leibrecht. Pfalz sträcker sig från gränsen vid de södra delarna av Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg. Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den nästa största regionen i Tyskland efter Rheinhessen.
  • Bourgogne Blanc Jurassique, 2018, Chardonnay, Nr 5688, 119 kr, 13%, Frankrike Bourgogne. Friskt & fruktigt. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, melon, mineral, örter och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Jean-Marc Brocard började att köpa vinodlingar under 1970-talet och äger idag cirka 100 hektar. Gradvis så har Jean-Marc överlåtit verksamheten till sin son Julien. En del av produktionen odlar Julien Brocard enligt biodynamiska principer, vilket bland annat innebär att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel. Bourgogne ligger i mellersta Frankrike. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar strax utanför området Chablis. Jäsning på rostfria ståltankar vid cirka 18-20°C. Därefter vilar vinet på sin jästfällning fram till buteljering.
  • Bonterra, 2017, Nr 16632, Chardonnay, 139 kr, 13,5%, USA Kalifornien. Fylligt & smakrikt. Fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av brynt smör, ananas, mango, nötter och vanilj. Serveras vid 8-10°C till smakrika, grillade rätter av fisk och skaldjur eller till ljust kött. Bonterra är en av de äldsta ekologiska vintillverkarna i USA och har sedan 1993 bara producerat vin från ekologiskt odlade druvor. 70 procent av vinet har jäst i franska och amerikanska ekfat. Resterande del jäste i rostfria ståltankar. Majoriteten av faten var äldre och neutrala. 15 procent var nya.

Provning blå druvor:

  • Château la Varière, 2015, Cabernet Sauvignon, 149 kr, 13,5%, Nr 2122, Frankrike, Loiredalen, Anjou-Saumur , Anjou , Anjou-Villages Brissac. Fruktigt & smakrikt. Nyanserad, druvtypisk smak med välstrukturerade tanniner, inslag av svarta vinbär, örter, körsbär och ton av fat. En lång alkoholjäsning på tre till fyra veckor gav kropp och tanninrikedom till vinet, vilket ger förutsättningarna för lång lagring. Efter avslutad alkoholjäsning lagras cabernet sauvignon-druvorna på franska ekfat under 18 månader medan cabernet franc-proportionen lagrades i ståltankar under samma tid innan de blandades och buteljerades. 85 % lagrades i 18 månader på franska ekfat.
  • Beringer Knights Valley, Cabernet Sauvignon, 229 kr, 14,5%, 2014, Nr 74646, Kalifornien , North Coast , Sonoma County , Knights Valley. Fruktigt & smakrikt. Mycket fruktig, nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad, mynta och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Beringer grundades av de tyska bröderna Jacob och Frederick Beringer år 1876. Idag är Mark Beringer vinmakare. 1934 var företaget ett av de första att öppna vingården för besökare. Vineriet köptes år 2000 av dryckesbolaget Foster’s, som numera går under namnet Treasury Wine Estates.
  • Château de Melin, Pinot Noir, 2017, 189 kr, 12,5%, Nr 5496, Frankrike , Bourgogne , Côte de Beaune , Hautes Côtes de Beaune. Kryddigt & mustigt. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, pomerans och vanilj. Serveras vid 14-16°C till rätter av ljust kött eller till stekt fisk. Domaine Château de Melin är familjeägt och drivs idag i sjätte generation av Arnaud Derats. Arnaud är också vinmakare. Egendomen omfattar 26 hektar vinodlingar. Från och med årgången 2012 så är Domaine Château de Melins alla viner ekologiskt certifierade. Hautes Côtes de Beaune utgör den södra delen av Côte d’Or. Kalkrik jord med inslag av grus och sten. Inledande jäsning i fyra dagar. Därefter nedtryckning av skalmassan, så kallad pigeage, i tre till fyra dagar. Avslutningsvis jäsning och skalmaceration i tio till femton dagar vid en temperatur av 20-30°C, på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagrades i tio månader på franska ekfat av varierande ålder om 228 liter.
  • Donovan-Parke, Pinot Noir, 2017, 109 kr, Nr 2315, USA Kalifornien. Kryddigt & mustigt. Kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, sandelträ, nougat, choklad och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av feta eller vilda fåglar, eller till rätter av fläsk- eller lammkött. Donovan-Parke tillverkas av producenten Purple Wine som är baserat i Graton, Sonoma men har ytterligare två vinerier i Kalifornien. Alla tre vinerierna drivs ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv och är aktiva medlemmar i ett flertal miljöorganisationer och är certifierade av California Sustainable Winegrowing Alliance.

Provning som gick ut på att lära sig dessa druvtypiska viner som tillverkats av Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon samt Pinot Noir. När det gäller favoritvin så hade någon Bonterra av druvan Chardonnay medans andra tyckte att Beringer Knights Valley, Cabernet Sauvignon smakade bra och ytterligare någon tyckte att Château de Melin, Pinot Noir var den som smakade bäst.

Om ni önskar en liknande kurs för ett sällskap, företagsgrupp eller förening så tveka inte att kontakta oss.