24 06, 2021

Radice försvinnande god – eller?

2021-06-24T14:29:19+00:00juni 24th, 2021|Uncategorized, Vinskola|

RADICE FÖRSVINNANDE GOD – ELLER?
Ja, smaken är som sagt delad i flera ”läger”, men detta vin är enligt min personliga uppfattning en väldigt trevlig bekantskap. Ett bubbligt, läskande och härligt sommarvin. Som ”saft” för vuxna med andra ord lättdrucket! Vinet som klassas av Systembolaget som rött vin, men med en färg som lutar mer åt rosé eller orange är det en ny erfarenhet inom Lambrusco-familjen.
Ett naturvin i Pet Nat anda som är ofiltrerat och därav lite grumligt och med lite bottensump. En annan egenart är att flaskan är försluten med en kapsyl!
Tillverkaren Paltrinieris Lambrusco di Sorbara Secco Radici DOC kommer från den bedårande terroiren Sorbara, i provinsen Modena.
Råvaran är druvan Lambrusco di Sorbara. Denna variant av Lambrusco druvan har en låg halt av antocyaner och blir ljus i färgen trots röd (blå druva) vinifiering.
Vinet har en vackert ljusrosa som skiftar mot en orange färg och bubblor som ger en skummig yta som dalar efter ett tag. Doften har inslag av apelsin, saft av bär, röda äpplen och kryddor.
Wow – faktorn dyker upp i smaken med bubblorna så klart, men även syran med mycket Grape och citrus som följs upp av jordgubbar, apelsin, lite jäst, tranbär med en sympatiskt beska.
Imponerande gott som gör att vi får fylla på glasen ofta. Inmundigas iskallt helt för sig själv. Tyvärr dök det bara upp 2 400 flaskor till Systembolaget och de är dessvärre redan slut (drycken utgått).
Paltrinieri Radice 2019, nr 93607. 159 kr. 11% alkoholhalt
3,9 på Vivino. Av mig får det 4, en favorit i sin prisklass bland ”rosé-viner”!

18 06, 2021

Fler Plattformar

2021-06-18T12:36:03+00:00juni 18th, 2021|Uncategorized|

Nu finns Vindumax på flerplattformar! Förutom sin egen Webbplats så finns vi sedan en tid tillbaka även på Instagram och nu även på Linkedin.
Idéen är att vi ska sprida vår kunskap inom mat och vin till flera.
Ni hittar oss på vindumax.se, instagram.com/vindumax/, linkedin.com/company/vindumax.

Välkommen till Vin du Max! Här finns alltid något för oss som älskar vin och allt som hör till.
Förutom kunskapsspridning, ”nörderier” erbjuder vi också vinprovningar till företag och sällskap.
Gör något trevligt för medarbetarna eller sköt om dina kunder. Att utbilda sina kunder inom vinets värld är väldigt omtyckt.
Vindumax förhållningssätt är en något avspänd inställning till vin- och matkultur, och i synnerhet till livet i allmänhet. Det är denna inställning som ligger till grund för Vindumax.
– Gott vin, god mat i nära vänners lag är det som förgyller helgen, festen eller till och med vardagen ibland. Jag tycker att vi ska få njuta av god dryck och bestämma vad vi köper, säger bolagets sommelier Max.

17 06, 2021

”Digital Vinskola”

2021-06-18T12:32:37+00:00juni 17th, 2021|Vinskola|

Vindumax vinskola är ett sätt att sprida kunskapen om vin samt kombinationen med olika maträtter.
”Vinskolan” kommer att vara i form av digital information framförallt via vindumax webbplats.

På planeringsstadiet finns följande:
• En grundläggande kurs för något oerfarna personer inom vinvärlden. För att hålla tidschemat och för att begränsa mängden inmatningen till hjärnkontoret blir det en genomgång av fyra väldigt vanliga druvor.

• Druvan Chardonnay. Druvan som utgör basen i de flesta av alla ”husets vita” på krogen, men vad kan vi om den gröna druvan Chardonnay? Vinskolan ger er lite historia, vinets utveckling, händelser under ”resans gång” och var vinet eller druvan finns idag.

• Nostalgiska viner från 1970-talet. Vad hände med alla vinklassiker från 1970-talet? Parador, Beyas, VinoTinto, Mateus Rosé med flera är väl några som många kommer ihåg som digniteter under 1970 – 1980 talen. Vad hände sedan? Vi reser tillbaka till 1970 – 1980 talen och berättar vad som hände! Vinskolan ger er lite historia, vinets utveckling, händelser under ”resans gång” och var vinet eller druvan finns idag.

• Lily Bollinger chef och ägare av Champagnehuset med samma namn. Ett av Lily Bollingers citat: ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det när jag är ensam. När jag har sällskap anser jag att det är obligatoriskt. Jag smuttar på det om jag inte är hungrig och dricker det när jag är hungrig. Annars rör jag det aldrig – om jag inte är törstig förståss”. Mer om Lily Bollinger finns att läsa inom kort.

19 05, 2021

Provning av viner från Centraleuropa

2021-06-04T18:48:53+00:00maj 19th, 2021|vinprovning|

Provning av röda viner från Centraleuropa, oktober 2019. Det finns en mängd olika länder som producerar viner, men vi begränsade oss till Österrike, Tyskland och Slovenien. Provningen skede med så kallade en-druvsviner. Druvorna var Zweigelt och Blaufrankisch från Österrike, Lemberger och Spätburgunder från Tyskland och Pinot Noir från Slovenien.

En grå höstkväll i oktober träffades ett sällskap i Vendelsö för att prova fem olika röda viner från Österrike, Tyskland och Slovenien. Vinerna valdes ut med fem olika druvor, Zweigelt, Blaufrankisch, Lemberger, Spätburgunder och Pinot Noir. Provning var så kallad ”öppen” så till vida att gästerna fick informationsblad om de fyra vinerna, men de visste däremot inte vilket vin som fanns i vilket glas! Den som prickade flest vann en flaska Champagne.

Gästerna fick möjlighet att läsa de informationsmaterial som delats ut. Max fyllde också på med att informera om druvorna och vinernas historia och var på vinmarknaden de finns idag.

Vinerna som avsmakades var följande:

Mur-van-der Niepoort, Red Spitzerberg Blaufrankisch 2011

Vinet har en mörkt rödlila färg och en blommig och fruktig doft med aningar av charkuterier och kryddor. Smaken är nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, mörka körsbär, tranbär, peppar, blåbär och lakrits. Det finns även nyanser av blyerts, mineral och en viss besk rökighet. Det får 3,2 poäng av 5 möjliga.

  • Österrike, Niederösterreich, Carnuntum

Markowitsch Rubin Carnuntum Zweigelt, 2018

Mörkt blåröd i färgen med en doft av söta körsbär, vanilj och kaffe. I smaken hittar jag körsbär, fat, svarta vinbär, viol med en antydan till lite sötma och nästan inga tanniner.

Dessutom finns kryddig ton med muskot, lavendel och mörk choklad. Jag tycker det har en snål eftersmak. Det får 2,9 poäng av 5 möjliga.

  • Tyskland, Pfalz

Von Winning Pinot Royale Spätburgunder 2017

Ett rubin färgat vin med körsbär och en viss jord- eller skogsdoft. Smakintryck ger oss en upplevelse av körsbär, ek, svarta vinbär, läder, svamp med en ganska kraftig rökighet. Vinet upplevs också somkraftigt kryddigt och mustigt med minimala tanniner. Det får 3 poäng av 5 möjliga.

  • Tyskland, Wurttemberg

Karl Haidle, Stettener Häder Lemberger 2017

Mörkrött i färgen och i doften hittas körsbär, sylt och peppar. Vinet har en väldigt hög syra med smaker som körsbär, vanilj, svarta vinbär, björnbär, plommon, tranbär, blyerts och öl. Fortsatt är vinet pepprigt och strävt men med en kort eftersmak. Skulle kanske vinna på att lagras ett antal. Det får 2,8 poäng av 5 möjliga.

  • Slovenien, Primoski, Vipava

Lisjak Pinot Noir 2017 från Lisjak family estate.

Vinet är lite rödbrunt transparant med doft av mogna jordgubbar och skog eller om det är jordkällare. Fruktig arom med en ton av mogen frukt, jordgubbe och vanilj. Ganska så mjukt men ändå med tanniner och en viss unken känsla. För mycket smak av överlagrad Vermouth. Det får 2 poäng av 5 möjliga, ingen bra Pinot Noir enligt mitt tycke.

1 01, 2019

Ett vinäventyr på Nya Zealand

2021-05-19T11:12:44+00:00januari 1st, 2019|resor|

Vinupplevelser från Nya Zeeland, januari 2019. Lagom till årsskiftet 2018 – 2019 reste vi till Nya Zeeland tillsammans med en kollega och hans fru. Ronny och Åsa Axelsson. Förutom allt vi upplevda i detta underbara land, så hade vi även vin på schemat. Här kommer en kort berättelse om dessa upplevelser.

Vår första anhalt på Nya Zeeland var Auckland vilket i sig var en trevlig upplevelse i landets största stad. Auckland som finns på Nordön och är landets största storstadsområde med ca 1,6 miljoner innevånare, som motsvarar cirka 35% av hela Nya Zeelands befolkning. I Auckland hade vi inte vin på schemat utan det blev mest turistsightseeing.

Även nästa anhalt Hobbiton hade inte heller vin på schemat. Här försvann hela dagen på turist- och inspelningsanläggningen för ”Sagan om ringen”.

Efter Hobbiton reste vi söderut och stannade på en plats som heter Rotorua med en specifik svavelodör över hela området. Området är väldigt vulkaniskt och det ryker och ångar från underjorden överallt och det är också en av de största sevärdheterna i Rotorua. Vi rekommenderar ett besök i Wai-O-Tapu Thermal Wonderland med ett väldigt spektakulärt landskap.

I Rotorua besökte vi en mikrofabrik (boutique winery) för tillverkning av viner, som hämtar druvorna främst från Marlborough. Här finns även festvåningar och 2 st så kallade Holiday houses. I dag drivs restaurangen och vintillverkningen av ättlingar från Kina, men delar av stället är från 1937. Det kan man se bl.a på den gamla interiören, inredningen och antikviteterna.

Aorangi Peak Winery. Beläget högst upp på berget med samma namn, Aorangi Peak där Mountain Road slutar ligger denna kombinerade restaurang och vintillverkning, med en helt bedårande utsikt över staden Rotorua och Bay of Plenty med sina vulkansjöar.

Vinerna vi provade var Aorangi Peaks.

  • Gewurztraminer 2018, Vinet håller inte någon hög klass, fick 1,5 av 5 möjliga
  • Malbec Reserve , Även detta vin håller inte någon hög klass, fick 2 av 5 möjliga
  • Kiwi Gold, tillverkat av gul Kiwifrukt, näst intill ett otjänligt vin! Jag ger det en nolla (0) av 5 möjliga, gör juice av Kiwin i stället.

Nästa anhalt på vinschemat var Napier, den så kallade Art Deco staden. Historien är att Napier drabbades av en förödande jordbävning den 3 februari 1931, som förstörde en stor del av staden. 256 personer omkom och det mesta av stadens centrum förstördes helt. Många hus byggdes sedan upp i just art-déco. Kända vinområden runt staden Napier är Hawkes Bay och Te Mata Estate.

Vi besökte Mission Estate Winery i Hawkes Bay. The Mission som gården kallas är Nya Zeelands första och äldsta vingård och startade vinframställning redan 1851. Det var en grupp franska missionärer som kom till platsen 1838, som sedermera fick namnet ”La Grande Maison of Mission Estate”. The Mission har aldrig förlorat sitt franska arv, eftersom missionsbröderna av ordern reste till Frankrike för att studera och lära sig vinodling och vinframställning. Missions nuvarande vinmakare Paul Mooney har varit på The Mission Winery i över 30 år och blev ursprungligen utbildad av missionsfäderna. Precis som staden Napier blev missionen drabbad av jordbävningen 1931. Byggnader förstördes och 7 elever och 2 präster fick sätta livet till.

Vi fick äran att avnjuta följande viner på the Mission.

  • VS Sauvignon Blanc från Marlborough från 2018 med tydlig smak av grapefrukt och citron, lite krispigt och med syrlig med toner av gräs och peppar. 3,6 poäng av 5 möjliga.
  • Pinot Noir, Reserva från Central Otago, 2014, 3,6 poäng av 5 möjliga.

Ljus rubinfärgad i färgen, smak av delikat mjuk röd frukt, mjuka tanniner med toner av körsbär, vanilj och en viss kryddighet

  • Cabernet Sauvignon, Barrique Reserva från Gimblett Gravels, 2017. Den får också 3,6 poäng av 5 möjliga. En imiterad Bordeauxstil i positiv mening. En djup lila färg. Den är lagrad i 12 månader i fransk ek innan den tappas på flaska. I smaken upptäcker man ektoner, läder, svarta vinbär, plommon och en lätt rökighet, mycket trevlig bekantskap.
  • Pinot Noir, Barrique Reserva från Martinborough, 2014, Detta vin får 4 av 5 möjliga.

Rubinröd i färgen. Även detta vin lagrat i 12 månader i fransk ek innan buteljering. Ett mjuk smak av röda frukter, jordgubbar, läder och en lite jordig ton. Ett fantastiskt vin.

Vi reste senare vidare till staden Blenheim omgärdat med vingårdar så långt ögat når.

Staden Blenheim finns i vindistriktet Marlborough och vi hade 4st vingårdar på vårt schema.

Vi startade med ett besök på Nautilus Estate Wines of Marlborough som är en liten, familjeägd vingård i den fantastiskt vackra Marlborough-regionen i Nya Zeeland. Nautilus-viner började sin tillverkning 1985. Filosofin är att skapa matvänliga viner säger vinmakaren Clive Jones. Här testade vi följande viner:

  • Albarinho 2018, Ljusgul i färgen med smak av stenfrukt, blommigt, äpplen och citrus. En aning sötma och lite svavel i eftersmaken. Ganska kort i smaken men ändå ett tilltalande vin. Det får 3,5 poäng av 5 möjliga.
  • Cuvée Marlborough Brut NV, (70% Pinot Noir and 30% Chardonnay). Nautilus Cuvee Marlborough Brut NV är blekt halmgul i färgen med fina bubblor och en krämig mousse. Vinet har en tydlig nötig bouquet som anger att druvan Pinot Noir är dominerande i blandningen. Ett elegant fint strukturerat mousserande vin där bland annat fruktsmakerna gröna äpplen och citrus harmoniserar med rostat bröd, honung, jäst och en skarp syra med långvarig torr finish. Det får 3,7 poäng av 5 möjliga.
  • Southern Valleys Pinot Noir, 2015.

En något blåröd transparant färgton. Elegant doft av hallon och plommon, med toner av choklad och kryddor. Vidare en fyllig smak med generös frukt, välbalanserat med mjuka tanniner och lång eftersmak. Här återfinns smaker av hallon, svarta vinbär, lakrits, kokos, muskotnöt, vanilj, torkad frukt. Det får 4 poäng av 5 möjliga.

Nästa anhalt blev Framingham Winery som har några av öns äldsta Riesling-vinstockar som planterades i Wairau Valley redan 1981.

  • Dry Riesling 2004, 14 år gammal. Wow! Vilken Riesling! Guldfärgad med en doft av mineral, citrus – lime, gummi och petroleum. I den komplexa smaken hittar jag citrusfrukt i form av grillad citron, Granny Smith, petroleum, persika, mandarin, rostat bröd, mineral, jord samt en viss sötma och en lång eftersmak. Kan detta var en av Nya Zeelands bästa Riesling? Det är i alla fall de senaste årens bästa Riesling jag druckit, helt sagolik. Det får 4,5 poäng av 5 möjliga.
  • Classic Riesling, 2017, En typisk doft av petroleum och honung. Smaker av citrus, gröna äpplen, lime, grapefrukt, mineraler och bivax. Mycket bra balans mellan syra och sötma. Det får 4 poäng av 5 möjliga.
  • Pinot Gris 2018, tyvärr ett alldeles för sött vin för min smak. Ett guldfärgat vin med en viss bitterhet och smak av päron, honung, toffée-kola, persika, aprikos, äpplen med lite citrus.

Det får 3 poäng av 5 möjliga.

  • Sauvignon Blanc 2018, guldgrön i färgen. Vinet är krispigt och känns nästan lite spritsigt. I smaken hittar jag citrus, grape, gula äpplen, krusbär, passionsfrukt och mango. Tyvärr så finns det en minimal omisskännlig doft av kattpiss som drar ned vinupplevelsen för min del. Det får 3 poäng av 5 möjliga.

Vi fortsatte senare resan i Marlboroughs vindistrikt till Fromm Winery

Georg Fromm och Hätsch Kalberer träffades i slutet av 1980-talet och bestämde sig för att skapa FROMM Winery. Två De första vinstockarna planterades 1992 under ledning av vår schweiziska grundare, Georg Fromm. Januari 1992 startades FROMM Winery officiellt. Idag fortsätter passionen för vin, nu under noggrant öga av den gamla familjevän och ägaren Pol Lenzinger, delägare Stephan Walliser och den schweiziska affärspartnern George Walliser. Georg Fromm har flyttat tillbaka sitt fokus till sin familjevingård i Malans, Schweiz.

  • Fromm La Strada Sauvignon Blanc. En typisk Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Färgen är åt det gröngula hållet. Fräscht men ändå mjukt i smaken. Smakupplevelsen fortsätter med passionsfrukt, citrus, litchi, grapefrukt, mineraler, gröna ärtor och vanilj från ekfatslagringen.

I doften finns passionsfrukten och gröna ärterna. En utsökt och trevlig Sauvignon Blanc. Det får 3,6 poäng av 5 möjliga.

  • Fromm La Strada Pinot Noir. En mjuk och lätt drickbar Pinot Noir.  Smaken drar åt mörka och röda körsbär, jordighet, iste och rostade kryddor.

Det får 3,5 poäng av 5 möjliga.

Sista anhalten i Blenheim blev Giesen Wines, tre bröder från Tyskland.

Vissa tror att historien om Giesen Wines börjar när två bröder med en förkärlek för resor gav sig iväg från Tyskland till Nya Zeeland 1979, där de köpte mark och planterade en vingård 1981.

Sanningen är att Giesen Wines-resan kan ha börjat tidigare när tre tonåriga bröder byggde upp en hobbyvingård i sitt hemland Tyskland.Eller kanske började det redan för två generationer sen, med brödernas farfar August som var sommelier och krögare.

Hur som helst så köpte Theo och Alex Giesen mark och planterade en vingård strax utanför Christchurch, då var den världens sydligaste vingård. Deras yngre bror Marcel tog sig till vinframställningskolan och gick fyra år senare in som delägare med Theo och Alex på Nya Zeelands södra ö för att börja producera vin från vingården i Marlborough.

  • Sauvignon Blanc, Awatere Valley 2017. En läcker skarphet av grapefruktzest, lime och mineralitet med en delikat rostad ek på finishen. Här förnims också krusbär, mortlade kryddor och tomat-stjälk. Vinet får 3,7 poäng av 5 möjliga.
  • Giesens Pinot Gris 2017. Med en smakpalett av gröna och kanderade päron, kvitten, ananas, lavendel men också en lite vaxartad känsla tillsammans med både sötma och syra. Det får 3,5 poäng av 5 möjliga.

The Brothers Pinot Noir Ridge Block, Single Vineyard Selection 2014. Vinet har en blek rubinfärg med en doft av kryddnejlika, svamp, lakrits, hallon, körsbär och jordgubbe. Man kan även känna en touch av vanilj, ek, robust och elegant. I smaken finns björnbär, mörka körsbär, jordgubbar, vinbär, ett vin med en stor kropp och en rik finish med delikat ek smak. Vidare finns en hint av läder med fina tanniner och mogna plommon på slutet. Det får 4,1 poäng av 5 möjliga.

Därefter reste vi till staden Nelson är belägen på den östra delen av Tasman Bay på Sydön.

Staden är näst äldst i hela Nya Zeeland, grundad 1841. Nelson fick sitt namn för att ära Admiral Nelson som besegrade fransmännen och spanjorerna i slaget vid Trafalgar 1805.

Staden har ca 60 000 invånare och är den 9:e största staden på Nya Zeeland, invånarna blir ofta kallade Nelsonians. Det finns många vingårdar spridda runt Moutere Hills och Waimea Plains i närheten av staden.

Vi hade reserverat i vinschemat några vinprovningar, men bara om det fanns tid över. Tyvärr blev det ingen tid för dessa vinprovningar.

Men jag måste ända nämna vår favoritrestaurang – bar i Nelson. Idag heter den Mama Cod och när vi var där Ginbar Cod and Lobster Brasserie.  Vi gick dit ett flertal gånger både för den trevliga platsen, personalen, maten och deras drinkar. Wow, de har ca 300 stycken olika ginmärken och en drinkmeny på hela 48 sidor. Studera deras drinkmeny på https://www.mamacod.restaurant/menu

De hade även en svenska bland serveringspersonalen, Lisa som var där på studiepraktik.

Resan gick vidare söderut till Frans Josef Glacier

Franz Joseph är en av Nya Zeelands största glaciärer. Den är 12 km lång och når så låg höjd som 300m över havet. Glaciären är belägen på Sydöns västkust, inuti Westland nationalpark. På senaste tiden har glaciären minskat ovanligt mycket i utsträckning, vilket man misstänker beror på den globala uppvärmningen.

Byn eller staden intill glaciären heter Waiau och är en liten stad i västkusten. Waiho-floden går från Franz Josef-glaciären i söder, genom staden och in i Tasmanhavet i nordväst.

Åsa hade bokat en av stadens restauranger och när vi väl kom dit visade det sig vara en ”top-notch”- restaurang. Restaurangen heter The Canopy Restaurang. Mycket trevlig personal bl.a. en helt underbar kvinnlig Maorisk hovmästare. Vi åt en avsmakningsmeny med bara förstklassig mat.

Några av vinerna som avsmakades var:

  • Black Barn Syrah 2016, från Hawkes Bay

Med en doft av röda plommon, viol, kanel och vanilj gav oss förväntningar till ännu bättre Smakintrycket blev till en början att detta är ett mycket torrt vin därefter dök mörka körsbär, svarta vinbär och choklad upp, som också ackompanjerades med vitpeppar, lakrits, ekfat och läder. En underbart vi med minimalt med tanniner. Det får 4,2 poäng av 5 möjliga.

  • Pasquale Waitaki Pinot Noir 2011 från Central Otago

Vinet togs sig efter ett tags luftning och skogsdoften präglades av mörka körsbär och övermogna jordgubbar. I den torra smaken hittade vi blåbär, körsbär, en kryddighet lite valnötter. Jag fick lita Gamay-känsla från vinet. Det får 3,8 poäng av 5 möjliga.

  • Den bästa Irish Coffe jag någonsin druckit.

Nog för att vi druckit helt fantastiska Irish Coffe tidigare både på restaurang och hemma hos vänner. Men detta var något helt exceptionellt. Förutom att i fick en show av en elev som utförde ett examensprov med övervakning av restaurangens Sommelier.

En specifik drinkvagn avsedd för denna drink drogs fram. Först sköljdes glasen i Whisky som hälldes ut i en avsedd pyts. Whiskyn var självklart Jamesson Irish Whisky. Råsocker smältes med hjälp av en gaslåga i upphälld Whisky. Gasutrustningen fanns monterad på vagnen och hela tiden cirkulerades glasen med servitörens handled. Därefter vispades ”riktig” grädde och kaffe från deras specifika kaffebryggare blandades med Whiskyn. Med varsam hand monterades grädden och riven choklad i glasen innan servering. Den godaste Irish Whiskyn någonsin.

Nästa ort ännu lägre söderut blev Queenstown som är Nya Zeelands turistort nummer 1, och är belägen i regionen Otago på den sydvästra delen av Sydön. Staden har ungefär 16 000 invånare och bland annat känd som en plats med flera äventyrsattraktioner, och det var här man började hoppa bungyjump kommersiellt.

Queenstown sträcker sig runt en vik kallad Queenstown Bay vid Lake Wakatipu, en lång Z-formad sjö formad av erosion från glaciär som omringas av flera imponerande bergstoppar såsom Ben Lomond, Walter Peak, Cecil Peak och Remarkables.

En av anledningarna till en längre vistelse i Queenstown var närheten till Fjordland och en helt fantastisk naturupplevelse vid det berömda Douptful Sound. Det blev även några båtturer på Lake Wakatipu, bland annat med ångbåten TSS Earnslaw.

Queenstown är också känt för att vara Nya Zeelands mest utmärkande ort när det gäller mat och vin, kanske inte minst på grund av ortens närhet till vindistriktet Central Otago som odlar i större utsträckning druvan Pinot Noir.

Exempelvis finns det en vinproducent från Sverige som bör uppmärksammas, nämligen Gardo and Morris. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per år på Nya Zeeland när vinerna produceras. De möttes för 20 år sedan i vackra Nya Zeeland dit Frida kom för att studera, fyra år senare flyttade de till Sverige och startade Gardo & Morris. De har flera av sina viner på Systembolaget.

Vi besöte också The Winery på Beach Street 14. Som är en av Nya Zeelands vinbarer där man får möjlighet att smaka Nya Zeelands viner. Här kan du både köpa och provsmaka viner. De har ett väldigt stort utbud av Nya Zeelands premiumviner, som alla kan avnjutas.

Vi passade på att smaka några i deras sortiment och avnjöt dessa i mysiga läderstolar i vinloungen tillsammans med prisbelönta lokala ostar och salami, bröd och olivolja. Vi provade bland annat dessa viner:

  • Sacred Hill Riflemans Chardonnay 2016 från Hawkes Bay. En härlig doft med lukt av popcorn och grillad citron. I smaken hittar jag nektarin, grillad citron, hasselnötter, mandarinskal, vanilj, smör, maräng och ungsbakat äpple. Vinet anger en lite krämig känsla med en lång smak. Det får 4,2 poäng av 5 möjliga.
  • Villa Maria Reserve Marlborough Pinot Noir 2013. Med en doft av mörka körsbär, jordgubbar, lite rökighet och en viss jordighet. Smaken är sammetslen med välsmakande körsbär, hallon, röda vinbär, kakao, vanilj via fatlagringen och en svag hint av peppar och läder. Det får 3,9 poäng av 5 möjliga.

Sista anhalt på vinschemat blev Gibbston somär ett samhälle i Wakatipu-bassängen i Otago-regionen på södra ön, ca 30 km öster om Queenstown. Genom dalen rinner Kawarau River.

I området finns en hel del vingårdar och många finns intill highway nr 6. Vingårdarna ingår i Central Otagos vinregion.

Gibbston Valley är den nordliga, svalaste och högsta av de centrala Otago-regionerna. Denna nordliga aspekt hjälper vinodlarna att odla druvor med hjälp av ökat solljus och med minskad risk för frost, även om detta fortfarande utgör ett betydande hot.

Vi besökte just denna vingård, the Gibbston Valley Winery. Som är en av regionens vingårdar som fokuserar på att tillverka hantverksmässiga premiumviner och som har gjort dem till ett väl berömt resmål sedan Central Otagos första kommersiella vin släpptes 1987.

Gibbston Valley Winerys grundare, Alan Brady, satte sina första vinstockar i Gibbston i början av 1980-talet. Vid 45 grader söder om ekvatorn var hans vinstockar precis vid knivkanten av möjligheten för druvodling. Alla tyckte att det var för kallt för druvor här, men Brady hade en aning och han hade rätt.

Efter ett antal timmar med en guidad tur genom vingården av provades följande viner.

  • Gibson Valley School House Pinot Noir, 2016

Rubinröd i färgen och dofter från mörk frukt, läder, blöt tobak, kakao och ekfat. I smaken hittar jag mörka syrliga körsbär, te, peppar och svarta vinbär. Vinet är torrt med fina tanniner. Det får 3,9 poäng av 5 möjliga.

  • Gibson Valley Glenlee Pinot Noir, 2016

En granatfärgad Pinot Noir som doftar mogna plommon och ekfat. I smakintrycket fanns körsbär, plommon, hallon, ek, fudge, vanilj med mjuka tanniner. Smaken har även lite åt maraschinokörsbär med ett uns av både timjan och rosmarin och en lång eftersmak. Ett vin i Bourgognestil som är elegant, silkesmjukt och välbalanserat. Mycket utsökt. Det får 4,3 poäng av 5 möjliga.

  • Gibson Valley China Terrace Chardonnay, 2016

Halmfärgat med en doft av citrus, gräs, vita blommor och grädde. I smaken finner vi ananas, persika, vanilj, ekfat, smör, honung, citrus, mineraler på slutet. Vinet har en lång eftersmak och är ett mycket trevligt vin. Det får 3,9 poäng av 5 möjliga.

  • Riesling GV Collection, 2017

Kulören är i huvudsak transparant med svag gul-grön ton. Doft av citrus, lime och honung. Fräsch, krispig och torr i smaken. Dessutom finner smaksinnet citrus, lime, honung, päron och mineral. En liten saltförnimmelse finns där och även en balanserad eftersmak.

Det får 4,0 poäng av 5 möjliga.

Ett gediget vinschema på den mest fantastiska resa vi någonsin gjort hittills. Förutom dessa sagolika viner av framför allt druvorna Pinot Noir och Sauvignon Blanc har landet en otroligt vacker natur med allt från purpurfärgat kristallklart vatten, exotiska fåglar och vyer som får en att tappa andan.

Nya Zeeländarna har en avslappnad attityd och är otroligt artiga och trevliga. Allt fungerar perfekt med hotell, resor, hyrbilar. Också hade vi ett helt fantastiskt resesällskap med våra vänner Ronny och Åsa Axelsson. Hit kan vi åka flera gånger.

26 07, 2018

Vinskola på somriga Åland.

2021-06-04T18:51:16+00:00juli 26th, 2018|vinprovning|

En härlig sommardag i juli träffades sällskapet i Finnströms kommun på en plats som heter Norrö intill Postfjärden. En mycket vacker plats. En grundläggande kurs för något oerfarna personer inom vinvärlden. För att hålla tidschemat och för att begränsa mängden inmatningen till hjärnkontoret valde jag en genomgång av fyra väldigt vanliga druvor.

Kursstarten inleddes med en fråga till deltagarna: ” Vilka druvor produceras det mest av i vinvärlden?”. Tanken var att få igång en diskussion och ett antal förslag på druvor. Ganska snabbt med lite vägledning kom deltagarna med förslag på bl.a. Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Detta innebar att vi hade prickat in två av druvorna vi skulle lära oss om och dessutom provsmaka. De andra två druvorna jag valt att beskriva var Pinot Noir och Riesling.

Deltagarna fick även dessa frågor med efterföljande förklaring och svar. Vilka länder producerar mest vin? Vilka länder konsumerar mest vin, per capita? Vilka länder konsumerar mest vin, totalt?

Dessutom fick deltagarna kunskap i vilka faktorer som påverkar hur ett vin smakar. När det gällde druvorna så gick vi igen dessa med historik, var de odlas, odlingsbetingelser, vintyper, smak – karaktärer, kända distrikt, kända kultviner, andra namn på samma druva, doft och smak och vad vinet passar till för typ av mat etc. Deltagarna fick även tips hur de finner dessa på Systembolaget och prisbilden.

Chardonnay var först ut, ”det vita vinets drottning” som det kallas. Druvan odlas i hela världen men är väldigt kända i Frankrike, USA, Sydafrika m.fl. Vinvärldens kameleont, här ryms allting från krispiga friska viner med tydlig citruston till fylliga smöriga smakrika ekfatslagrade viner. Chardonnay har därför blivit en av de vanligaste druvorna för att tillverka torra, vita viner. I hemlandet Frankrike kommer de bästa chardonnayvinerna från Bourgogne och dess underdistrikt. I Chablis svala klimat blir vinerna mycket friska och toner av omogna äpplen, citrus och mineral, ofta utan ekfatslagring.

I andra delar av världen kan den ibland benämnas Aubaine, Benaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc samt Blanc de Blanc i Champagnesammanhang.

Nästa vita druva blev Riesling, från surt till sött brukan man benämna Riesling. Mest kända är väl vinerna från Tyskland och Österrike men druvan odlas även i Frankrike, Australien, USA, Canada och Nya Zealand. Druvsorten Riesling kommer i många skepnader. Från knastertorra viner från Alsace och Australien till honungssöta trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike. Ren frisk syra med fin arom av lime, från söta till knastertorra viner dock alltid med hög syra. Riesling trivs i svala klimat och doften påminner ofta om citrus, druvor, gröna äpplen, päron, honung och mineral. Ibland, inte sällan med lite ålder, kan en tydlig doft av petroleum infinna sig. Med ålder blir också honungstonerna tydligare och den gröna frukten ersätts med gula plommon och torkad frukt. Gemensam för all Riesling är dess höga, nästan vibrerande syra och de flesta Riesling viner finner du under smaktypen friskt & fruktigt. Rheinriesling och Johannisberge är andra förekommande namn på samma druva.

Det första röda vinet blev som sagts tidigare Cabernet Sauvignon, ”de röda vinernas kung eller kort och gott druvkungen” som den ofta kallas. Utan tvekan en av världens mest kända blåa druvor, med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den ”snällare” Cabernet Franc och den gröna Sauvignon Blanc, men så är faktiskt fallet. Frankrike och USA är stora producenter av viner tillverkade av Cabernet Sauvignon men även Australien, Sydafrika, Italien, Chile och Argentina producerar viner av samma druva. Bordeaux och Napa Valley är kända distrikt. Vinerna av Cabernet Sauvignon finns i många olika kategorier, typer och används ofta i blandviner (Cuvé) där flera druvsorter kan ingå i vinet. Samma druva kan också heta Bouchet, Petit – Vidure, Sauvignon Rouge, Petit Cabernet m.fl.

Nästa röda var Pinot Noir, många Sommelierers stora favoritdruva. Pinot Noir är en känslig och svårodlad druva. I vinerna hittar man ofta dofter som jordgubbar och hallon, många gånger tillsammans med ett kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av tryffel och multna löv. Druvan odlas över hela vinvärlden, men stora producenter är Frankrike och USA men länder som Nya Zealand, Australien, Sydafrika, Tyskland och Chile är konkurrenter på Pinot Noir marknaden. Bourgogne och Sonoma är kända distrikt för Pinot Noir. Druvan används tillsammans med Chardonnay vid tillverkning av Champagne men finns även som Rosé och Torrt rött vin. I Tyskland kan druvan heta Spätburgunder, i Österrike Blauburgunder och i Talien Pinot Nero.

Efter den teoretiska kursgenomgången övergick kursen i mer praktisk kunskap, nämligen provning av viner med dessa druvor. Provningen delades upp i en provning för viner tillverkade av gröna druvor samt viner gjorda på blå druvor.

Provning gröna druvor:

  • Dopff Schoenenborg Grand Cru, 2016, Riesling, Nr 6484, 199 kr, 13%, Frankrike , Alsace , Alsace Grand Cru. Friskt & fruktigt. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, honung, örter och citron. Serveras vid 8-10° till rätter av fisk eller skaldjur. Dopff au Moulin grundades 1574 och är ett familjeägt företag. Idag drivs firman av familjen i 11:e generationen. Alsace ligger i nordöstra Frankrike, vid floden Rhen. Druvorna till detta vin kommer från grand cru-vingården Schoenenbourg, norr om Riquewihr. Vingården ligger på 265-380 meters höjd med syd- och sydöstlig exponering. ’Schoenenbourg’ betyder ’den vackra kullen’.
  • Reichsrat von Buhl, 2018, Riesling, Nr 72093, 129 kr, 12,5%, Tyskland Pfalz. Friskt & fruktigt. Druvig, nyanserad mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron, fläder och mineral. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Tyskland Pfalz. Reichsrat von Buhl grundades 1849 av Franz Peter Buhl. Franz dog år 1921 och hans änka drev egendomen vidare tills hon avled 1952. Vinmakare är Michael Leibrecht. Pfalz sträcker sig från gränsen vid de södra delarna av Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg. Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den nästa största regionen i Tyskland efter Rheinhessen.
  • Bourgogne Blanc Jurassique, 2018, Chardonnay, Nr 5688, 119 kr, 13%, Frankrike Bourgogne. Friskt & fruktigt. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, melon, mineral, örter och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Jean-Marc Brocard började att köpa vinodlingar under 1970-talet och äger idag cirka 100 hektar. Gradvis så har Jean-Marc överlåtit verksamheten till sin son Julien. En del av produktionen odlar Julien Brocard enligt biodynamiska principer, vilket bland annat innebär att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings- och bekämpningsmedel. Bourgogne ligger i mellersta Frankrike. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar strax utanför området Chablis. Jäsning på rostfria ståltankar vid cirka 18-20°C. Därefter vilar vinet på sin jästfällning fram till buteljering.
  • Bonterra, 2017, Nr 16632, Chardonnay, 139 kr, 13,5%, USA Kalifornien. Fylligt & smakrikt. Fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av brynt smör, ananas, mango, nötter och vanilj. Serveras vid 8-10°C till smakrika, grillade rätter av fisk och skaldjur eller till ljust kött. Bonterra är en av de äldsta ekologiska vintillverkarna i USA och har sedan 1993 bara producerat vin från ekologiskt odlade druvor. 70 procent av vinet har jäst i franska och amerikanska ekfat. Resterande del jäste i rostfria ståltankar. Majoriteten av faten var äldre och neutrala. 15 procent var nya.

Provning blå druvor:

  • Château la Varière, 2015, Cabernet Sauvignon, 149 kr, 13,5%, Nr 2122, Frankrike, Loiredalen, Anjou-Saumur , Anjou , Anjou-Villages Brissac. Fruktigt & smakrikt. Nyanserad, druvtypisk smak med välstrukturerade tanniner, inslag av svarta vinbär, örter, körsbär och ton av fat. En lång alkoholjäsning på tre till fyra veckor gav kropp och tanninrikedom till vinet, vilket ger förutsättningarna för lång lagring. Efter avslutad alkoholjäsning lagras cabernet sauvignon-druvorna på franska ekfat under 18 månader medan cabernet franc-proportionen lagrades i ståltankar under samma tid innan de blandades och buteljerades. 85 % lagrades i 18 månader på franska ekfat.
  • Beringer Knights Valley, Cabernet Sauvignon, 229 kr, 14,5%, 2014, Nr 74646, Kalifornien , North Coast , Sonoma County , Knights Valley. Fruktigt & smakrikt. Mycket fruktig, nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad, mynta och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Beringer grundades av de tyska bröderna Jacob och Frederick Beringer år 1876. Idag är Mark Beringer vinmakare. 1934 var företaget ett av de första att öppna vingården för besökare. Vineriet köptes år 2000 av dryckesbolaget Foster’s, som numera går under namnet Treasury Wine Estates.
  • Château de Melin, Pinot Noir, 2017, 189 kr, 12,5%, Nr 5496, Frankrike , Bourgogne , Côte de Beaune , Hautes Côtes de Beaune. Kryddigt & mustigt. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, pomerans och vanilj. Serveras vid 14-16°C till rätter av ljust kött eller till stekt fisk. Domaine Château de Melin är familjeägt och drivs idag i sjätte generation av Arnaud Derats. Arnaud är också vinmakare. Egendomen omfattar 26 hektar vinodlingar. Från och med årgången 2012 så är Domaine Château de Melins alla viner ekologiskt certifierade. Hautes Côtes de Beaune utgör den södra delen av Côte d’Or. Kalkrik jord med inslag av grus och sten. Inledande jäsning i fyra dagar. Därefter nedtryckning av skalmassan, så kallad pigeage, i tre till fyra dagar. Avslutningsvis jäsning och skalmaceration i tio till femton dagar vid en temperatur av 20-30°C, på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagrades i tio månader på franska ekfat av varierande ålder om 228 liter.
  • Donovan-Parke, Pinot Noir, 2017, 109 kr, Nr 2315, USA Kalifornien. Kryddigt & mustigt. Kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, sandelträ, nougat, choklad och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av feta eller vilda fåglar, eller till rätter av fläsk- eller lammkött. Donovan-Parke tillverkas av producenten Purple Wine som är baserat i Graton, Sonoma men har ytterligare två vinerier i Kalifornien. Alla tre vinerierna drivs ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv och är aktiva medlemmar i ett flertal miljöorganisationer och är certifierade av California Sustainable Winegrowing Alliance.

Provning som gick ut på att lära sig dessa druvtypiska viner som tillverkats av Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon samt Pinot Noir. När det gäller favoritvin så hade någon Bonterra av druvan Chardonnay medans andra tyckte att Beringer Knights Valley, Cabernet Sauvignon smakade bra och ytterligare någon tyckte att Château de Melin, Pinot Noir var den som smakade bäst.

Om ni önskar en liknande kurs för ett sällskap, företagsgrupp eller förening så tveka inte att kontakta oss.

23 02, 2018

Vinresa till Gran Canaria I Spanien

2019-01-17T17:48:45+00:00februari 23rd, 2018|resor|

En välbehövlig paus på Gran Canaria ordnades till i mitten av februari. Vår utgångspunkt blev den pittoreska fiskebyn Puerto de Mogan på sydvästra Gran Canaria. Jag hade läst att det fanns vingårdar på ön som vi kunde undersöka. Det lär finnas upp till 70 vingårdar i varierande storlek som är aktiva. De flesta av dessa ligger i området Santa Brigida söder om Las Palmas.

Kanariska viner får mer och mer uppmärksamhet utomlands, med exempelvis positiva recensioner i vintidsskrifter från bland annat USA och Storbritannien. Druvan Malvasia från Kanarieöarna blev för övrigt ofta nämnt i Shakespeares olika verk. Historiskt så var exporten stor av kanariska viner förr i tiden, före krig och handelsblockader satte stopp för vinhandeln med kanariska viner. På Gran Canaria finns så kallade endemiska druvor som exempelvis negramoll, malvasía, listan och negra común dvs. det är sorter, som bara existerar på de här öarna och inte någon annanstans på vårt klot. Det gör vinerna unika, vilket alla vinbönder i alla delar av världen önskar för sina viner. De endemiska druvorna är 25 till antalet, med ännu fler varianter av var sort. Av det här görs normalt 6 miljoner liter röda viner och 4 miljoner vita som genomgår kontroll och märks med DO. Majoriteten av vinerna konsumeras på Gran Canaria bara 5-6% exporteras.

På en vecka hinner man inte så mycket, men vi besökte en vingård trots allt. Vi hyrde en bil och åkte mot norr över Gran Canarias branta berg. Vi var som högst uppe på 1 700 meter över havet. Den dagen såg vi ända till Teneriffa och berget Teide. Nordöstra delen av Gran Canaria har ett helt annat klimat och växlighet än den södra. Här är det grönt och fuktigare. Vi åkte lite vilse men till slut så hamnade vi på Bodega Hoyos de Bandama. Här provades både vitt och roséviner. När vi hade provat klart skulle vi äta en sen lunch på den lokala Restaurangen. Det blev en väldigt intressant upplevelse. Restaurangen skulle väll inte hamna i några topplistor då det gällde inredning, design, matkvalitet eller kundanpassning. Gran Canaria har väl miljoner turister varje år från olika länder, men det verkade man inte ha förstått på denna Restaurang.

Vi frågade artigt om det fanns ett bord för två, si, si fick vi till svar och blev placerad i en dörröppning, där servitören sprang med mat och disk (inte så trevligt), men ändå ”det får man ta”. Servitören rekommenderade tonfisk som de hade på menyn, han verkligen tryckte på att vi skulle ta tonfisken, att det var det bästa huset kunde förmå. Vi beställde varsin tonfisk samt potatiskroketter och en varm sallad. Efter kvart fick vi potatiskroketterna. Jaha, hur äter man potatis här? Vi önskade dessa till varmrätten, men tonfisken dröjde. Tiden gick och vi började diskutera med några andra gäster på restaurangen, om att nu får vi äta kall potatis, ha, ha, ha. Tiden gick, servitören sprang fram och tillbaka med disk. Det kändes som han endast klarade av att ta ett begränsat antal tallrikar och glas m.m , ändå så tappade han tallrikar som gick krasch bredvid där vi satt.

Det verkade vara en bekymrad servitör. Jag frågade om vi kunde få vår mat, det har gått en väldigt lång tid (mer än 30 minuter). Si,si, its coming soon. Efter ca trekvart kommer servitören in med en tonfisk och en varm sallad. Jag talade om för honom vad vi hade beställt och fick till svar att tonfisken var slut, finito??? Men du rekommenderade ju tonfisken?? Den är slut fick vi till svar. Vi fick dela på en torr smaklös sönder stekt tonfisk, men vi skrattade åt eländet tillsammans med våra Engelska bordsgrannar. Vårt sämsta restaurangbesök på Gran Canaria, men ändå komiskt med den förvirrade servitören som mest liknade Manuell i Fawlty Towers.

Bodega Hoyos de Bandama

Bodega Hoyos de Bandama, som ligger i Santa Brígida. Familjen De la Coba styr just nu över den här kanariska vingården som har 24 hektar och den första grödan var 2011 då de producerade torr och ett halv sött vit vin , Caldera Monte och Caldera Barrica.
Vinerna som ofta kallas något med Caldera de Bandama, som är en ganska vacker plats i sig själv. Det ligger precis på kanten av en uråldrig vulkankrater (Caldera). Du kan vandra in och ut ur Calderan och runt kanten, där du hittar Spaniens äldsta golfbana och kan njuta av en spektakulär utsikt över Gran Canaria, innan du går ner till Las Palmas inom 20 minuter för att ta lunch.

Hoyos de Bandamas vingård går igenom en ny fas i en ganska lång historia, nu är allting nytt.

Vi provade bl.a. deras Caldera Rosade 2014 och Caldera Blanco Seco (Bacchus Plata)
Caldera Rosade 2014
Färg: Mörkt laxrosa. Doft: Fruktig, röda bär, persika, blodgrape och körsbär, en svag gräston. Smak: Fruktig, röda bär, persika, blodgrape och körsbär, en svag gräston. Alkoholhalt: 13%. Råvaror: Syrah från Finca Hoya del Alcalde vid foten av Bandamas berg, plus 5% Muscat.
Serveringstemperatur: 8 grader. Passar till: som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Caldera Blaco Seco (Bacchus Plata)
Färg: Halmgul färg med drag av koppar. Doft: Ganska kraftig doft med toner av persika, litchi, ananas, passionsfrukt och kryddor. Smak: fruktig arom och mycket fräscha i munnen, persika, litchi, ananas, passionsfrukt och kryddor. Alkoholhalt: 14,5%. Råvaror: Albillo Criollo, Verdello och Forastera Blanca.
En bra struktur som gör att den mognar i flaskan och bör utvecklas bra de närmaste 3 eller 4 åren.
Serveringstemperatur: 6-8 grader. Passar till: som sällskapsvin, till fisk eller som en aptitretare.

Vi fick även möjligheten att prova några väldigt goda viner från Lanzarote tillverkade av druvan Malvasia. Väldigt bra kvalitet och goda viner. För att nämna någon, exempelvis Martinon Malvasia Seco.

3 02, 2018

Familjen Rosén. Provning av kryddiga och mustiga Röda Viner med lite svagare färgintensitet

2019-01-17T17:48:45+00:00februari 3rd, 2018|vinprovning|

En grå vinterkväll i februari provades 4st olika röda viner i något liknande vinstolar, nämligen kryddiga och mustiga röda viner. Vinerna valdes ut med fyra olika druvor, två från Italien, en från USA och en från Tyskland. Provning var så kallad ”öppen” så till vida att gästerna fick informationsblad om de fyra vinerna, men de visste däremot inte vilket vin som fanns i vilket glas! Den som prickade flest tog med sig en flaska Champagne.

Vi träffades med våra vänner Janne och Lottie Rosén i Vendelsö. Glasen med rött vin var numrerade på glasen. Max presenterade vad provningen skulle gå ut på och vilka viner vi skulle prova. Vintypen som valts med ganska transparent färg som liknar varandra men ändå smakar olika. Den som fick flest rätt skulle utses till nyårets smakmästare. Gästerna fick möjlighet att läsa de informationsmaterial som delats ut. Max fyllde på med att informera om de druvor som dessa viner var tillverkade av. Druvornas historia och var på vinmarknaden de finns idag.

Resten var upp till gästerna.

Vinerna som provades var följande:

Vin nr 1. Colline Novaresi Nebbiolo, Madonna dell´Uva. nr 2025, 99 kr på Systembolaget.

Vin nr 2. Erath, Pinot Noir, nr 3992, 189 kr på Systembolaget

Vin nr 3. Stettener Häder Lemberger, Weingut Karl Haidle, nr 90445, 199 kr på Systembolaget.

Vin nr 4. Barbera del Monferrato, Livio Pavese, nr 74960, 109 kr på Systembolaget.

Gästerna fick var och en smaka på vinerna under tystnad och skriva ned i provningsprotokollet vilket vin de antog fanns i respektive glas. Därefter vidtog ett samtal om vad var och en hade antagit. Slutligen så utsåg den enväldiga domaren (dvs Max) en vinnare nämligen Janne som ”plockat” två av fyra viner, nämligen Pinot Noir och Lemberger. Gästerna gillade denna variant på vinprovning, där man fick insikt om smakskillnader på druvor, men förstod också svårigheten med att ”pricka” ett vin även med svaret i handen.

 

31 12, 2017

Familjen Axelsson, Fridäng, Muskö Provning av Druvtypiska Vita Viner

2019-01-17T17:48:45+00:00december 31st, 2017|vinprovning|

Nyårsafton de siste självande timmarna innan tolvslaget provades 4st olika druvtypiska vita viner. Vinerna med fyra olika druvor, tre från Frankrike och en från Tyskland. Provning var så kallad öppen så till vida att gästerna fick informationsblad om de fyra druvtypiska vinerna, men de visste däremot inte vilket vin som fanns i vilket glas! Det var det som skulle bestämmas!

Glasen med vitt vin var numrerade på glasen. Max presenterade vilka viner vi skulle prova och vad provningen skulle gå ut på. Den som hade flest rätt utsågs till nyårets smakmästare. Gästerna fick möjlighet att läsa de informationsmaterial som delats ut. Max fyllde på med att informera om de druvor som dessa viner var tillverkade av. Druvornas historia och var på vinmarknaden de finns idag.

Vinerna som provades var följande:

Vin nr 1. Sancerre Les Baronnes 2016. 100% Sauvignon Blanc. nr 32253, 179 kr på Systembolaget.

Vin nr 2. Chablis Premier Cru Beauroy 2015, 100% ofatad Chardonnay, nr 7125, 195 kr på Systembolaget

Vin nr 3. Langlois-Chateau Saumur Vieille Vignes 2014; 100% Chenin Blanc, nr 94905, 199 kr på Systembolaget.

Vin nr 4. Lorch Riesling, Graf Von Kanitz 2015, 100% Riesling, nr 3705, 147 kr på Systembolaget.

 

Gästerna fick var och en smaka på vinerna i tysthet och skriva ned i provningsprotokollet vad de gissade, vilket vin som fanns i respektive glas.

Därefter vidtog ett samtal om vad var och en hade gissat, några ville efter samtalet ändra på sina antaganden. Men den enväldiga domaren utsåg två vinnare Ronny och Kerstin till vinnare eftersom båda ”plockat” två av fyra viner.

Gästerna tyckte detta var en trevlig variant på vinprovning, där man insåg svårigheten med att ”pricka” ett vin även med facit i hand.

 

25 11, 2017

Tandläkarteamet Slussen, Tdl Peter Östgren Provning av Cabernet Sauvignon

2019-01-17T17:48:45+00:00november 25th, 2017|vinprovning|

Hos Tandläkare med personal provades 4st olika röda viner som tillverkats av druvan CABERNET SAUVIGNON. Vinerna som kom från fyra olika länder, Frankrike, USA, Sydafrika och Ungern. Det blev en jämförelse i smak och kvalitet?  Max ordnade först med en s.k. blind provning och därefter en presentation av vinerna. Var en fick sedan tala om vilket som var det bästa vinet med en motivation varför.

Efter att personalen doftat, smakat på vinerna samt noterat i provningsprotokollen så presenterade Max de utvalda vinerna. Presentation inleddes med att berätta om druvan Cabernet Sauvignon, dess historia, ursprung och var den finns idag.

Därefter fortsatt presentation med de specifika vinerna.

Vin nr 1. Korlat 10 Cabernet Sauvignon från Kroatien i Dalmitiska Zagora. Vintillverkare är Vinarija Benkovac. nr 70707, 222 kr på Systembolaget beställningssortiment.

Vin nr 2. Château Capbern Gasqueton, 2012 Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Saint-Estèphe, nr 3071, 249 kr på Systembolaget

Vin nr 3. Kleine Zalze, Family Reserva 2013, Sydafrika, Coastal Region, Western Cape

Stellenbosch, nr 75915, 259 kr på Systembolagets beställningssortiment.

Vin nr 4. Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon 2012, USA, Washington State , Columbia Valley,

Cold Creek Vineyard, nr 6203, 129 kr på Systembolaget.

Max presenterade hur och var vinerna tillverkats, även vintillverkaren presenterades.

Ett samtal fortsatte om vad vinerna smakade och doftade och vilken typ av mat de kunde tänkas passa till. Tandläkarpersonalens favorit blev inte överraskande Chateau Ste Michelle från USA med sin fruktiga balanserade smak med fatkaraktär och inslag av mörka körsbär, tobak, kakao, plommon och vanilj. Efter att det gått ca en timme blev uppfattningen hos personalen att Bordeauxvinet tagit sig och smakade mycket bättre än tidigare, så Chateau Capbern blev god tvåa i detta sammanhang.

Tdl Peter Östgren ansåg att det var en trevlig, upplysande och samtidigt lite överraskande provning.

 

Till toppen