Provning av röda viner från Centraleuropa, oktober 2019. Det finns en mängd olika länder som producerar viner, men vi begränsade oss till Österrike, Tyskland och Slovenien. Provningen skede med så kallade en-druvsviner. Druvorna var Zweigelt och Blaufrankisch från Österrike, Lemberger och Spätburgunder från Tyskland och Pinot Noir från Slovenien.
En grå höstkväll i oktober träffades ett sällskap i Vendelsö för att prova fem olika röda viner från Österrike, Tyskland och Slovenien. Vinerna valdes ut med fem olika druvor, Zweigelt, Blaufrankisch, Lemberger, Spätburgunder och Pinot Noir. Provning var så kallad ”öppen” så till vida att gästerna fick informationsblad om de fyra vinerna, men de visste däremot inte vilket vin som fanns i vilket glas! Den som prickade flest vann en flaska Champagne.
Gästerna fick möjlighet att läsa de informationsmaterial som delats ut. Max fyllde också på med att informera om druvorna och vinernas historia och var på vinmarknaden de finns idag.
Vinerna som avsmakades var följande:
Mur-van-der Niepoort, Red Spitzerberg Blaufrankisch 2011
Vinet har en mörkt rödlila färg och en blommig och fruktig doft med aningar av charkuterier och kryddor. Smaken är nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, mörka körsbär, tranbär, peppar, blåbär och lakrits. Det finns även nyanser av blyerts, mineral och en viss besk rökighet. Det får 3,2 poäng av 5 möjliga.
- Österrike, Niederösterreich, Carnuntum
Markowitsch Rubin Carnuntum Zweigelt, 2018
Mörkt blåröd i färgen med en doft av söta körsbär, vanilj och kaffe. I smaken hittar jag körsbär, fat, svarta vinbär, viol med en antydan till lite sötma och nästan inga tanniner.
Dessutom finns kryddig ton med muskot, lavendel och mörk choklad. Jag tycker det har en snål eftersmak. Det får 2,9 poäng av 5 möjliga.
- Tyskland, Pfalz
Von Winning Pinot Royale Spätburgunder 2017
Ett rubin färgat vin med körsbär och en viss jord- eller skogsdoft. Smakintryck ger oss en upplevelse av körsbär, ek, svarta vinbär, läder, svamp med en ganska kraftig rökighet. Vinet upplevs också somkraftigt kryddigt och mustigt med minimala tanniner. Det får 3 poäng av 5 möjliga.
- Tyskland, Wurttemberg
Karl Haidle, Stettener Häder Lemberger 2017
Mörkrött i färgen och i doften hittas körsbär, sylt och peppar. Vinet har en väldigt hög syra med smaker som körsbär, vanilj, svarta vinbär, björnbär, plommon, tranbär, blyerts och öl. Fortsatt är vinet pepprigt och strävt men med en kort eftersmak. Skulle kanske vinna på att lagras ett antal. Det får 2,8 poäng av 5 möjliga.
- Slovenien, Primoski, Vipava
Lisjak Pinot Noir 2017 från Lisjak family estate.
Vinet är lite rödbrunt transparant med doft av mogna jordgubbar och skog eller om det är jordkällare. Fruktig arom med en ton av mogen frukt, jordgubbe och vanilj. Ganska så mjukt men ändå med tanniner och en viss unken känsla. För mycket smak av överlagrad Vermouth. Det får 2 poäng av 5 möjliga, ingen bra Pinot Noir enligt mitt tycke.